środa, 14 marca 2012

Zapiekanka z fasoli adzuki

Dla niektórych może wyglądać niezbyt apetycznie, jednak i w tym przypadku potwierdza się reguła, że wygląd nie jest najważniejszy! Smakuje wybornie. Ze względu na dużą ilość fasoli, jest to danie bardzo sycące. Mało tego, fasola adzuki jest najlepszym wyborem dla osób odchudzających się. Jest pełna regulujących masę ciała składników pokarmowych. Działa jak gąbka wyciągająca nadmiar płynów z organizmu. Zaleca się spożywać ją co najmniej raz w tygodniu. 


Fot.Krzysztof Cichuta


4 porcje:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża marchewka
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 200g ugotowanej fasoli adzuki
  • średni por
  • jeden ziemniak
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką wody na gładką masę


Fasolę należy moczyć co najmniej przez 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości. Na rozgrzanej oliwie przysmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka, dusić przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wymieszać z porem i fasolą adzuki i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać rozprowadzoną wodą mąkę i gotować, aż sos zgęstnieje. Gotową masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut. Cukinię kroimy w plasterki i oprószamy solą. 10 minut przed końcem pieczenia, układamy cukinię na wierzchu tak aby pokryła całą zapiekankę. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz