Dla niektórych może wyglądać
niezbyt apetycznie, jednak i w tym przypadku potwierdza się reguła, że wygląd
nie jest najważniejszy! Smakuje wybornie. Ze względu na dużą ilość fasoli, jest
to danie bardzo sycące. Mało tego, fasola adzuki jest najlepszym wyborem dla
osób odchudzających się. Jest pełna regulujących masę ciała składników
pokarmowych. Działa jak gąbka wyciągająca nadmiar płynów z organizmu. Zaleca
się spożywać ją co najmniej raz w tygodniu.
Fot.Krzysztof Cichuta
4 porcje:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 duża marchewka
- pół litra bulionu warzywnego
- 200g ugotowanej fasoli adzuki
- średni por
- jeden ziemniak
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżką wody na gładką masę
Fasolę
należy moczyć co najmniej przez 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości. Na
rozgrzanej oliwie przysmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i
ziemniaka, dusić przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie dolać
bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. W
tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wymieszać z porem i
fasolą adzuki i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać rozprowadzoną
wodą mąkę i gotować, aż sos zgęstnieje. Gotową masę przekładamy do naczynia
żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut. Cukinię kroimy w plasterki i
oprószamy solą. 10 minut przed końcem pieczenia, układamy cukinię na wierzchu
tak aby pokryła całą zapiekankę. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz