Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nietuczącego?
Polecamy pyszne jabłka, których dietetycznych zalet nie trzeba wymieniać. Ten
ciepły deser doskonale zaspokoi ochotę na małe co nieco, dodatkowo wzbogaci
dietę w cenne składniki odżywcze, na które zapotrzebowanie wzrasta w okresie
jesienno-zimowym.
fot. Krzysztof Cichuta
Porcja na 4 osoby:
- 4 dorodne jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków owsianych, pestek słonecznika i orzechów
- cynamon
Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć
gniazda nasienne. W małym garnku podgrzać miód i wymieszać z pozostałymi
składnikami. Jabłka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, pamiętając o wlaniu odrobiny wody, aby jabłka zachowały jędrność.
Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypujemy
cynamonem. Deser ten jest
szybki w przygotowaniu, do tego zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim
smaczny.
Tak apetycznie napakowane jabłka to ja bardzo chętnie zjem;) Pycha!
OdpowiedzUsuń