poniedziałek, 12 marca 2012

Złote jabłka faszerowane bakaliami

Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nietuczącego? Polecamy pyszne jabłka, których dietetycznych zalet nie trzeba wymieniać. Ten ciepły deser doskonale zaspokoi ochotę na małe co nieco, dodatkowo wzbogaci dietę w cenne składniki odżywcze, na które zapotrzebowanie wzrasta w okresie jesienno-zimowym. 




fot. Krzysztof Cichuta


Porcja na 4 osoby:
  • 4 dorodne jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych, pestek słonecznika i orzechów
  • cynamon


Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. W małym garnku podgrzać miód i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pamiętając o wlaniu odrobiny wody, aby jabłka zachowały jędrność. Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypujemy cynamonem. Deser ten jest szybki w przygotowaniu, do tego zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim smaczny

1 komentarz:

  1. Tak apetycznie napakowane jabłka to ja bardzo chętnie zjem;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń