poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto marchewkowe

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe, a do tego łatwe i szybkie. 



  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • szklanka utartej marchewki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder
Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, następnie dodajemy mąkę, cały czas ucierając. Gdy powstanie już gładka masa dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej, marchewkę i mieszamy. Naczynie musimy wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem. Ciasto przelewamy do naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Ciasto marchewkowe to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe piekę często, zawsze są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka razy jadłam marchewkowe u koleżanki, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam piec... Może w końcu dam się namówić. To wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń