Bardzo smaczne ciasto marchewkowe, a do tego łatwe i szybkie.
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- pół szklanki oleju
- szklanka mąki
- szklanka utartej marchewki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder
Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy olej, następnie dodajemy mąkę, cały czas ucierając. Gdy powstanie już gładka masa dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej, marchewkę i mieszamy. Naczynie musimy wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem. Ciasto przelewamy do naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe to jest to!:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe piekę często, zawsze są pyszne;)
OdpowiedzUsuńKilka razy jadłam marchewkowe u koleżanki, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam piec... Może w końcu dam się namówić. To wygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńjakiej mąki ?
OdpowiedzUsuń