Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz cenne właściwości odżywcze, kasza ta zyskuje coraz większe uznanie i popularność na całym świecie. Pszenica, z której wytwarzany jest kuskus, działa wzmacniająco na serce, nerki oraz wątrobę. Odświeża ciało i odżywia płyny wewnętrzne i krew. Uspokaja niepokój i palpitacje serca. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości jest szczególnie zalecany dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Kuskus jest równie smaczny na zimno jak i na ciepło.
- kuskus razowy
- ogórek konserwowy
- cebula
- tuńczyk z puszki
- majonez, pieprz
Kuskus zalewamy wrzątkiem. Do miski wkładamy tuńczyka, rozdrabniamy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i ogórka. Dodajemy kuskus, wszystko mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem. Tuż przed podaniem można wymieszać z majonezem, lub podać majonez osobno.
Niedawno odkryłam kuskus i teraz bardzo często przyrządzam potrawy z jego udziałem:) Najbardziej lubię z domowym musem owocowym. Ale twoja sałatka jest bardzo kusząca:)
OdpowiedzUsuń