poniedziałek, 5 marca 2012

Sałatka makaronowa z kapustą i słonecznikiem

Szybka, zdrowa i sycąca. Taką sałatkę możemy przygotować nawet dzień wcześniej i zabrać do pracy na lunch. Można ją również wykorzystać jako bazę i wedle upodobania dodawać różne składniki, np. pierś z kurczaka, orzechy, paprykę czerwoną, jaja.




fot.Krzysztof Cichuta

2 porcje:
  • 150g makaronu razowego penne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść dowolnych kiełków
  • 200g kapusty pekińskiej
  • nasiona słonecznika

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. W szklance mieszamy ocet, oliwę i sos sojowy. Liście kapusty pekińskiej gotujemy na parze, około 2-3 minut, tak aby straciły jędrność, ale nie były zbyt miękkie. Jeżeli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy sparzyć kapustę wrzątkiem. Do miski wkładamy ugotowany makaron, kapustę i kiełki, dodajemy wcześniej przygotowany sos i dokładnie mieszamy i posypujemy słonecznikiem. 


3 komentarze:

  1. A może dodasz przepis do konkursu? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że robisz piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń