Szybka,
zdrowa i sycąca. Taką sałatkę możemy przygotować nawet dzień wcześniej i zabrać
do pracy na lunch. Można ją również wykorzystać jako bazę i wedle upodobania
dodawać różne składniki, np. pierś z kurczaka, orzechy, paprykę czerwoną, jaja.
fot.Krzysztof Cichuta
2 porcje:
- 150g makaronu razowego penne
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść dowolnych kiełków
- 200g kapusty pekińskiej
- nasiona słonecznika
Makaron gotujemy zgodnie z
przepisem. W szklance mieszamy ocet, oliwę i sos sojowy. Liście kapusty
pekińskiej gotujemy na parze, około 2-3 minut, tak aby straciły jędrność, ale
nie były zbyt miękkie. Jeżeli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy
sparzyć kapustę wrzątkiem. Do miski wkładamy ugotowany makaron, kapustę i
kiełki, dodajemy wcześniej przygotowany sos i dokładnie mieszamy i posypujemy słonecznikiem.
A może dodasz przepis do konkursu? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata
OdpowiedzUsuńpamiętaj o banerku akcji
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że robisz piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam A.