wtorek, 28 lutego 2012

Nieprzeciętna zupa z czerwonej soczewicy


Zupa, która Wam proponujemy wniesie odrobinę słońca i radości w krótkie zimowe dni. Urzeknie każdego swoim aksamitnym i niecodziennym smakiem. Odrobina słodyczy w połączeniu z ostrym smakiem papryki cayenne sprawia, że ta prosta w przygotowaniu zupa jest odpowiednim daniem zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. 
Przepis na tą smaczną zupę znalazłyśmy w książce Marlisy Szwillus, w trakcie poszukiwań przepisów na dania z soczewicy. Od kiedy po raz pierwszy ją ugotowałyśmy, tak bardzo nam posmakowała, że na stałe zagościła w naszym menu. Spróbujcie, bo warto.






fot.Krzysztof Cichuta


Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 4 suszone morele
  • 750ml rosołu warzywnego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 pomarańcza
  • 100g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne i natka pietruszki

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na gorącym oleju, do tego dodajemy soczewicę, morele i rosół, przyprawiamy  kolendrą. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie odstawiamy zupę do ostygnięcia. W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy. Gdy zupa już ostygnie, miksujemy ją, dodajemy sok z pomarańczy i jogurt naturalny, podgrzewamy uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dekorujemy natką pietruszki i skórką z pomarańczy. 


1 komentarz:

  1. pięknie podana i zdrowa. Podoba mi się Wasza nieprzeciętna zupka, i to bardzo :))

    OdpowiedzUsuń