Zupa, która Wam proponujemy wniesie odrobinę słońca i radości w krótkie zimowe dni. Urzeknie każdego swoim aksamitnym i niecodziennym smakiem. Odrobina słodyczy w połączeniu z ostrym smakiem papryki cayenne sprawia, że ta prosta w przygotowaniu zupa jest odpowiednim daniem zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień.
Przepis na tą smaczną zupę znalazłyśmy w książce Marlisy Szwillus, w trakcie poszukiwań przepisów na dania z soczewicy. Od kiedy po raz pierwszy ją ugotowałyśmy, tak bardzo nam posmakowała, że na stałe zagościła w naszym menu. Spróbujcie, bo warto.
fot.Krzysztof Cichuta
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 150g czerwonej soczewicy
- 4 suszone morele
- 750ml rosołu warzywnego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 pomarańcza
- 100g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, pieprz cayenne i natka pietruszki
Cebulę
kroimy w drobną kostkę i dusimy na gorącym oleju, do tego dodajemy soczewicę,
morele i rosół, przyprawiamy kolendrą.
Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około
15 minut. Następnie odstawiamy zupę do ostygnięcia. W tym czasie wyciskamy sok
z pomarańczy. Gdy zupa już ostygnie, miksujemy ją, dodajemy sok z pomarańczy i
jogurt naturalny, podgrzewamy uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Przyprawiamy
solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dekorujemy natką pietruszki i skórką z
pomarańczy.
pięknie podana i zdrowa. Podoba mi się Wasza nieprzeciętna zupka, i to bardzo :))
OdpowiedzUsuń