fot.Krzysztof Cichuta
Porcja na 6 osób:
- 75g mieszanki orzechów bez soli
- 180g dobrze ugotowanej fasoli adzuki
- 1 duża cebula
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- 6 bułek razowych
- sałata, pomidor, ogórek
Rozgrzewamy piekarnik do 200
stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy oliwą, żeby hamburgery
nie przywarły do folii. Orzechy drobno mielimy w robocie kuchennym, do tego
dodajemy ugotowaną fasole adzuki, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
Miksujemy aż powstanie w miarę gładka pasta. Formujemy 6 hamburgerów i wkładamy
do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie odwracamy na drugą stronę i
pieczemy kolejne 7 minut, aż będą zarumienione.
Bułkę
kroimy na pół, wkładamy liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka i
przygotowanego hamburgera. Podajemy z sosem czosnkowym, keczupem bądź
musztardą, wedle gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz