piątek, 24 lutego 2012

Hamburgery z fasoli adzuki

A teraz przepis dla wielbicieli fast foodów. Polecamy je szczególnie osobom, które przepadają za tradycyjnymi hamburgerami, ale chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić trochę zmian w diecie. Jest to również ciekawa propozycja dla matek, pragnących nauczyć swoje pociechy zdrowego odżywiania. Forma w jakiej są podawane przyciągnie nawet najmłodszych smakoszy. 


fot.Krzysztof Cichuta



Porcja na 6 osób:
  • 75g mieszanki orzechów bez soli
  • 180g dobrze ugotowanej fasoli adzuki
  • 1 duża cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 6 bułek razowych
  • sałata, pomidor, ogórek



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy oliwą, żeby hamburgery nie przywarły do folii. Orzechy drobno mielimy w robocie kuchennym, do tego dodajemy ugotowaną fasole adzuki, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Miksujemy aż powstanie w miarę gładka pasta. Formujemy 6 hamburgerów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut, aż będą zarumienione.
Bułkę kroimy na pół, wkładamy liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka i przygotowanego hamburgera. Podajemy z sosem czosnkowym, keczupem bądź musztardą, wedle gustu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz