piątek, 23 marca 2012

Pasta ze szpinakiem i soczewicą

Rewelacyjna pasta do kanapek. Na ciepło, na zimno jak kto lubi. Zarówno szpinak, soczewica jak i pestki dyni zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Pestki dyni zawierają białko, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, lecytynę, Witaminę A, B1, B2, B3, B9 i B15, nienasycone kwasy tłuszczowe, są również dobrym źródłem fitosteroli i kukurbitacyny.  Tak więc polecane są dla osób, które zmagają się zapaleniem skóry, alergiami, egzemą, trądzikiem i wypadaniem włosów. Zapobiegają chorobom prostaty, serca i naczyń krwionośnych.  





Składniki:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 200g czerwonej soczewicy
  • pół cebuli dużej
  • sól, pieprz, ostra papryka


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie miękka. Szpinak rozmrażamy i podgrzewamy na patelni. Dodajemy pestki dyni i dusimy razem przez kilka minut. Po przygotowaniu szpinaku z dynią, łączymy go z czerwoną soczewicą, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Pasztet szpinakowy ma konsystencje kremu. Możemy podawać go z pieczywem lub z naleśnikami, czy jako dodatek do obiadu. 

1 komentarz:

  1. Robiłam tą pastę jakiś czas temu tylko dodałam jeszcze pokrojone suszone pomidory. Wyszła genialnie! zrobię ją jeszcze raz :) zwłaszcza, że sezon świeży szpinak w pełni!

    OdpowiedzUsuń