Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Szczególnym powodzeniem cieszy się wśród wegetarian, ponieważ z powodzeniem zastępuje w diecie mięso. Zawiera w sobie dużo białka, kwasu foliowego, fosforu, skrobi, żelaza i wapnia. Ma tez noski indeks glikemiczny, dlatego śmiało może być stosowana podczas wielu diet. Mąka gryczana nadaje intensywniejszego smaku, a jednocześnie posiada dużo wartości odżywczych.
Krokiety zwykle robi się z naleśników. Te z ziemniaków w połączeniu z farszem soczewicowym smakują trochę jak pyzy z mięsem. Podczas gotowania roznosi się bardzo ładny zapach. Krokiety wyszły bardzo smaczne i mimo wątpliwości co do nich, rozeszły się szybko, bo każdy prosił o dokładkę.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 6 pieczarek
- 1 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- pół dużej cebuli
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, olej
- bułka tarta, otręby
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy mąki, jajko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i poddusić wraz z posiekaną cebulą. Pieczarki z cebulą łączymy z soczewicą i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i rozgniatamy go dłońmi, następnie na środek układamy farsz i szczelnie zalepiamy.
Drugie jajko roztrzepujemy, maczamy krokiety w jajku i oprószamy bułką tartą i otrębami. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na wolnym ogniu aż będą rumiane.
bardzo lubię takie zamienniki placków, kotletów, krokietów. ciecierzyca, ziemniaki, soczewica.. możliwości nieograniczone. a smaki - niedocenione :)
OdpowiedzUsuńSmakowite kotleciki. Ja kocham wszelkie warzywa strączkowe;)
OdpowiedzUsuń