Naleśniki wykonane według tego przepisu wywołały spore
zaskoczenie, wśród zaproszonych przez nas gości. Z pozoru zwykłe, nieciekawe i
szare danie, okazało się być strzałem w dziesiątkę. Nawet wielki przeciwnik
kaszy gryczanej, zajadał się tak, aż mu się uszy trzęsły.
fot. Krzysztof Cichuta
Porcja na 6 osób
Ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki razowej
- 2 jaja
- szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Nadzienie:
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 200g twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- oliwa z oliwek
Kaszę
ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najpierw przygotowujemy ciasto –
mieszamy jajka z mlekiem dodajemy mąkę sól, oliwę z oliwek i miksujemy. Smażymy
cienkie naleśniki. Następnie przygotowujemy farsz- cebulę podsmażamy cebulę na
oliwie, dodajemy kaszę wymieszaną z twarogiem. Dodajemy surowe jajko i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jogurt i mieszamy. Naleśniki
smarujemy nadzieniem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż
będą chrupiące. Jeżeli nie mamy tyle czasu możemy podsmażyć je na patelni,
smakują równie dobrze.
Ja do takiego farszu lubię jeszcze dodać suszoną miętę :)
OdpowiedzUsuńLubię takie farsze a la ruskie ;)
Ja do ciasta naleśnikowego dałam 2 szklanki płynu bo było jak dla mnie zdecydowanie za gęste.