niedziela, 15 kwietnia 2012

Kwaśne odkwaszenie organizmu

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. W środowisku kwaśnym bardzo szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jedną z pierwszych oznak zakwaszenia organizmu są ciemne kręgi pod oczami. Inne to: bóle głowy, niestrawność, pryszcze, krosty, nalot na języku, częste przeziębienia, zaparcia czy łamliwość paznokci. Długotrwałe zakwaszenie może być przyczyną wielu przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, nadwaga.

Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie :) Do produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:
  • alkohol
  • biały cukier i produkty go zawierające np. słodycze, czy owoce z dodatkiem cukru
  • mąka pszenna i produkty z niej zrobione, białe pieczywo, makarony
  • mięso wieprzowe, wołowe, wędliny 
  • kawa
  • lekarstwa
  • tytoń
  • ser, jaja
  • napoje słodkie
  • kasza manna, biały ryż
  • ocet spirytusowy
  • czekolada
  • sól
  • czarne herbaty
  • jogurty dosładzane
Produkty, które odkwaszają organizm:
  • surowe warzywa i owoce szczególnie: szpinak, awokado, buraki, marchew, ziemniaki, morele, cytryny, kapusta kiszona, arbuz, melon, figi, natka pietruszki, owoc mango, papaja, kiwi, ananas, grejpfrut, pomarańcze, czosnek
  • wodorosty morskie
  • ocet jabłkowy
  • orzechy
Pamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone. 







2 porcje:

  • 2 cytryny
  • 2 grejpfruty
  • 2 pomarańcze
  • kiwi
Z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy wyciskamy sok. Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy białą część i miksujemy razem z sokiem z cytrusów. 

11 komentarzy:

  1. Fajny post, prosto i na temat! Lepiej się czuję, jak jem mniej słodyczy i białej mąki. Coś w tym musi być, a kiszona kapusta w takim razie?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta kiszona również odkwasza, tak samo jak cytryna, mimo że w smaku są to kwaśne produkty. Mało tego, kapusta kiszona jest również świetnym prebiotykiem, a to oznacza, że stwarza dobre środowisko i stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Zatem polecam jeść ją jak najczęściej :)

      Usuń
  2. Zapraszam do dodania przepisu do konkursu: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/nowy-konkurs-dania-upiekszajace-skore.html. Na tej stronie jest link do akcji na Durszlaku - tam najlepiej dodać przepis. Oczywiście nie zapomnij o banerku akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraki czerwone w każdej postaci ale bez octu spirytusowego odkwaszają bardzo szybko. Ale te buraki nie mogą rosnąć na ziemi/kompoście w którym jest szlam z oczyszczalni ścieków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowana większość ludzi cierpiących na różne schorzenia doświadcza przykrych objawów nadmiernego zakwaszenia organizmu.
    Oto klasyczne przykłady:
    1.Chorobom kregoslupa, stawów i mięśni zawsze towarzyszy zakwaszenie. Terapie nie przyniosą pełnego rezultatu do momemntu zlikwidowania zakwaszenia. Złogi kwasów i soli znajdują się w mięśniach barku i karku, możemy je wyczuć w postaci zgrubień i napięć.
    Osteoporoza to typowa choroba wynikająca z zaburzenia odczynu alkalicznego, co zakłóca gospodarkę minerałów powodując ich ucieczkę z organizmu. Specjaliści uważają, że w celach profilaktycznych zapobiegania osteoporozie powinno się kobietom w wieku średnim na stałę podawać preparaty odkwaszające, nie tylko wapniowe.
    Wypadanie wlosów i kruchość paznokci, a także przedwczesne siwienie są oznaką nadmiernego zakwaszenia.
    Stomatolodzy zauważają dobre wyniki terapii odkwaszających w leczeniu paradontozy i owrzodzeń jamy ustnej. Suchość i kwaśny smak w ustach to sygnał alarmowy, informujący o zakwaszeniu.
    Dobre wyniki daje terapia odkwaszająca u dzieci i mlodzieży z problemami skórnymi (alergie, egzemy, trądzik).
    Znacznie szybciej można uregulować wahania cukru, zmniejszając jednocześnie zakwaszenie tkanek.
    Zakwaszenie wpływa znacznie na układ krążenia- im więcej kwasów w organizmie, tym wiecęj cholesterolu produkowanego w wątrobie.
    Poprzez odkwaszenie zwiększamy znacznie sprawność układu obronnego i szybkość niszczenia drobnoustrojów ( grzyby Candida, wirusy i gronkowiec znacznie szybciej mnożą się w środowisku kwaśnym).
    Komórki probują rozcieńczyć stopień zakwaszenia gromadząc nadmiernie wodę, co przyczynia się do obrzęków i zwiększenia wagi ciała, nawet przy stosowaniu diety.

    Ciekawostki:
    Chia to superpożywienie Majów ( w ich jezyku to słowo oznacza siłę), doskonałe źródło protein, omega- 3 (większe niż w łososiu), duża zawartość wapnia i wielu innych minerałów i antyutleniaczy, włóknika obniżającego cholesterol i regulującego pracę jelit.
    Chlorella- skutecznie oczyszcza z toksyn, rtęci, ołowiu, kadmu z papierosów; uszczelnia ściany jelit, zmniejszając wchlanianie toksycznych substancji; bardzo polecana palaczom i osobom z klopotami wątrobowymi; regeneruje układ nerwowy, neutraluzje przykry zapach potu, wspomaga rozwój dobrej mikroflory jelit, zmniejsza objawy alergii.
    Spirulina- wyjątkowo odżywia i wmacnia, doskonałe źródło białka, minerałów, witamin, zdrowych tłuszczów; u odchudzających się daje uczucie sytości; niszczy wiele wirusów, wzmacnia odporność.
    Blue-Green Algae- Wydatna pomoc w niszczeniu infekcji, działanie antynowotworowe, zmniejszające stany zapalne, zmniejszenie reakcji alergicznych okolicy nosa i gardła. Duże bogactwo aminokwasów, witamin z grupy B i tłuszczów omega.
    Bladderwrack- wodorosty usprawniające działanie tarczycy i polepszające metabolizm.
    Butterbur- zmniejsza sklonność do migrenowych bólów głowy, powstawania kamieni nerkowych i zżółciowych; ma działanie antypasożytnicze; łagodzi objawy alergiczne.
    http://4life.net.pl
    http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak to jest z tym czosnkiem? To po nim gdy na wieczór dużo zjemy, jakoś rano człowieka suszy, jakby miał kaca no i coś z żołądkiem nie tak. Jakby był ciężkostrawny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnek odkwasza? To po nim gdy wieczorem go dużo zjemy, jakoś rano na żołądku nie tak, no i suszy jakby człowiek miał kaca. Chyba jest ciężko strawny. Jak to z nim jest?

    OdpowiedzUsuń