wtorek, 20 marca 2012

Penne z czosnkiem i ostrą papryczką

Makaron razowy jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów. Nadaje się zarówno dla osób budujących tkankę mięśniową jak i dla osób odchudzających się. To dzięki mące razowej ten makaron jest tak cenny, ponieważ mąka jest zmielona tylko raz i dzięki temu zawiera dużą ilość błonnika i minerałów. Dzięki temu proces trawienia makaronu razowego jest zupełnie inny od makaronu z mąki białej. 



  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • papryczka chili
  • makaron penne razowy
  • świeża bazylia
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę podgrzewamy na patelni dodajemy do tego posiekany czosnek i drobniutko pokrojoną papryczkę chili (ilość według uznania, od tego zależy ostrość całego dania). Chwilę smażymy, na małym ogniu, uważając aby nie przypalić oliwy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Na sam koniec dodajemy jeszcze kilka posiekanych listków bazylii. 

2 komentarze:

  1. nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te zdjęcia:) i coś dla mnie. Diety czas, ale dla zdrowia!

    Jeśli mogę: Jeszcze tylko kilka osób... Bardzo proszę! :) Czy ktoś jeszcze mogłby mi pomóc? 18-30 rok życia, niekoniecznie (!) mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! Najważniejsze wnioski z badań przedstawię na blogu. Tyle mogę dla Was zrobić. :) http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń